Ленондан 2018.

/ децембар 21, 2018/ Радионице и дешавања

Као и седамнаест пута до сада, и овог 8. децембра Ленондан у Петој је био достојно обележен. Свечано. Академски. Али и расвирано и разиграно, весело иако је повод сваког овог скупа тужан. То и јесте поента – да се присетимо Леноновог уметничког и друштвено-ангажованог рада, као и његове трагичне смрти, али и да славимо живот кроз спој младости и стваралаштва.

Овогодишњи Ленондан у Петој био је обележен посетом гостију из Грачанице, који су, у име сарадње са „Театром Пет“, походили нашу школу. Осим њих, у публици су скоро сва места заузели наши ученици, њихови родитељи, али и други гости. Овог пута нисмо имали славних гостију из света рок музике, али смо, и без њиховог присуства, осећали да посебна светлост те вечери у Камерној сцени сија.

Наш уважени гост и пријатељ школе, дугогодишњи музички уредник на РТС-у – Стеван Вагнер је одржао уводну беседу у којој је, поред осталог, поменуо да је некадашњи југословенски кантаутор-Иво Робић био заслужан за пробој „Битлса“, као и да је „Ленонов посмртни прах посут свуда по свету, што значи да је Ленонов дух сигурно и у Петој гимназији.“

Након њега беседу је одржао професор историје Марко Пиштало који је своју пажњу усмерио на Ленонову борбу за слободу мисли и протеривање предрасуда. Поменуо је мисаони правац бегизам, који наредне године слави пола века постојања.

Потом се приступило реализацији квиза познавања рок музике,што је традиција Ленондана у Петој.Питања за квиз су смишљали професори: Смречник, Пиштало и Дробњак, а његов водитељ је била ученица III8-Ивана Манојловић. Редослед такмичара на крају квиза је био: 1.Ђорђе Јевтовић (III10), 2.Милош Николић (II9), 3.Ђорђе Ножанић (I5) и 4.Василије Мировић (I1). Публика је са пажњом пратила квиз и аплаудирала на свако погођено питање. Квиз је водила Ивана Манојловић, ученица III8.

Након тога су изведене четири музичке сцене из представе драмске секције Пете – „Борина чорба“. Публика је углавном све песме певала са ансамблом.

У завршници вечери права посластица: „Кестени“ и „Ораси“ уживо! Најпре су наступили „Кестени“, 6. гарнитура чланова бенда ђака Пете од његовог оснивања 2011.године. Шесточлани састав чине: Дуња Ракочевић и Емилија Трмчић-вокалне солисткиње,Ђорђе Ножанић и Михајло Гламочлија-гитаристи, Павле Симић-бас и Татјана Јоцић-кахон.Одсвирали су и отпевали две песме „Битлса“: „Baby, you can drive my car“ и „Don’t let me down“. Потом су на сцену изашли некомплетни „Ораси“ у саставу-Сандра Трпковић и Растко Јевтовић-вокали, те Александар Трубарац-гитара. Одсвирали су и отпевали, заједно са певачицама „Кестена“ песму „Valerie“ Ејми Вајнхаус, а потом песму „Битлса“- „Help“. Након тога свих девет музичара, који чувају „ватру Ленондана“, поклонили су се публици и тиме је завршена ова манифестација.

Share this Post