Дебата у Петој београдској гимназији

/ децембар 20, 2018/ Дебатни клуб, Радионице и дешавања

У оквиру „Недеље парламентаризма 2018.”, чланови дебатног клуба Петe београдскe гимназијe су 14. децембра 2018. у 13 часова у читаоници школе одржали јавну дебату (симулацију) са темом „Увођење новчаних казни за неизлазак грађана на изборе – за и против“.

Професорка Јулија Грујић Симеуновић је симулирала новинара и позвала грађане (публику) да на билборду који је постављен испред Народне скупштине Републике Србије прате дискусију позиције и опозиције у Административном одбору са темом „Увођење новчаних казни за неизлазак грађана на изборе – за и против“.

Дебату су водили ученици Бојана Ристић 4/2 и Војин Миливојевић 3/9 (позиција), Милан Вокши 3/3 и Александар Јовановић 4/3 (опозиција). Главни аргумент првих је био да би новчане казне повећале излазност и да би се грађани боље информисали, одговорније гласали, док је опозиција заступала став да би то било у супротности са демократијом, да би било више „белих листића“, да би богатији платили казну и да се под притиском суштински ништа не мења. Користили су статистичке податке и податке из земаља које су овакве казне увеле.

Ученици су кроз дебату својих вршњака упознати са тим како да правилно аргументују расправе, како се доносе битни закључци, и како вештина дебатовања развија говорничке способности и разбија трему. Имали су увид у то како у Скупштини (административном одбору) комуницирају две стране са супротстављеним ставовима (и како би требало – аргументима и уз међусобно уважавање).

Професорка која симулира новинара, након дебате је позвала грађане (публику) да изнесу своје мишљење. И њихови ставови су били подељени, већина није за увођење оваквих казни. То што грађани (публика) износе мишљења, учи о облицима непосредне демократије.

Врста дебате је по угледу на оне које се воде на Правном факултету (они су их обучавали). Овој дебати су присуствовали ученици првог разреда који су се определили за изборни предмет Медији и комуникација, професори Александра Маравић, Иван Смречник, Данило Дробњак и педагог школе Рајка Тодоровић Пушица.

Share this Post