Обраћање поводом Дана школе

/ март 8, 2022/ Вести

Драги ученици,

данас је за све нас посебан дан. 8. март није само Дан жена, већ и Дан наше школе. Пета београдска гимназија наследница је Прве женске реалне гимназије, основане давне 1905. године, те тако она данас слави 117. година постојања. Постоји извесна симболичка веза између празника који обележава цео свет, у част свим хероинама које су се бориле и избориле за једнака права жена, и дана који смо одабрали као свој, јер оснивање Прве женске реалне гимназије јесте девојчицама омогућило право на образовање и стицање знања, и самим тим – слободу, јер права слобода заиста и лежи у знању и образовању. Не заборавите, у вашој школи су радиле или су је похађале Ксенија Атанасијевић, прва жена доктор наука у Србији, Круна Аћимовић, прва жена која се бавила педагошким радом и професуром, Мага Магазиновић, прва жена дописни члан „Политике“, Паулина Лебл „првакиња“ у борби за права жена…

Историју ове школе обележиле су многе „првакиње“ и „прваци“  у науци, култури, уметности.

Желимо да се сетимо свих тих људи, великана, прегалаца и стваралаца, и поносни на ту традицију наставимо нит која нас спаја, и својим доприносом додамо нову коцкицу у мозаик који се зове Пета београдска гимназија. Будите део тог мозаика, волите своју школу и будите јој на понос својим знањем и понашањем. Користим прилику да похвалим све наше такмичаре који нас достојно представљају на такмичењима у познавању српског језика и књижевности, математике, физике, географије, историје, биологије, хемије, страних језика…али и у спорту, и пожелим пуно успеха у наставку такмичења.

Приредба поводом Дана школе биће одржана вечерас у 19 часова. Број места је ограничен због мера превенције, али ћемо, уколико не успете да приредбу погледате вечерас, одржати и репризу.

Честитам вам Дан школе!

Директор школе

Борка Поповић

Share this Post