Наши победници!

/ март 7, 2022/ Вести, Такмичења

Радост нам је потребнија него икада у ова суморна времена кад ратни пламенови широм света смењују у медијима текстове и слике о пандемији  Ковид 19. Равнотежа је увек потребна, и због физичког, и душевног здравља људи. А овом другом доприносе успеси наших људи у разним сферама и наше радовање, прослава тих победа. И током ове, као и свих претходних школских година могли смо истицати успехе наших ученика и колега, а и других запослених  у разним такмичењима, као и у хуманитарним акцијама. Највеће, пак, признање Петој београдској гимназији је стигло кроз Светосавску награду Школи која је уручена директорки Борки Поповић на Савиндан, 27.1.2022. у Министарству просвете Републике Србије. То је колективно признање нама који радимо у тој установи и настојимо да одржимо високе стандарде рада како на педагошко-стручном, тако и на културно-уметничком плану. Нешто због чега је Пета београдска гимназија и даље у самом врху по квалитету међу гимназијама Београда и Србије. Слава Пете, стечена у претходним деценијама, тако се не круни, нити опада, већ се на свој начин наставља и развија.

Но, не смемо никада да заборавимо на једну важну категорију људи Пете, њену можда и највећу силу, а то су њени некадашњи ученици. Избројали смо међу њима неколико стотина јавних личности у нашој средини, али и успешних делатника широм дијаспоре. То, наравно, не значи да међу онима, мање познатим у јавности, нема успешних људи, дискретних хероја. Са великим поносом стално наглашавамо да је наша Пета насред света, а за то гесло нам врло убедљив аргумент дају они који су нашу школу похађали у претходним временима.

Тако је, на пример, истакнути члан наше ватерполо репрезентације, која је опет узела злато на последњим Олимпијским играма, одржаним у Токију лета 2021.године- Страхиња Рашовић,  наш некадашњи ученик.

На овогодишњем такмичењу за НИН-ов роман године тријумфовала је наша некадашња ученица Милена Марковић, иначе признати драмски и лирски аутор, овога пута са романом – „Деца“. Треба нагласити и да је 2017.ову престижну награду за роман „Арзамас“ добила Ивана Димић, која је такође била ученица Пете београдске гимназије.

 Коначно, на јуче одржаном музичком такмичењу „Беовизија“, чији је победник увек наш представник на „Евровизији“, спектакуларно је освојила прво место Ана Ђурић Констракта, која се презивала Игњатовић док је била ученица Пете београдске, са песмом „In corpore sano“, тако да ће представљати Србију на овом такмичењу маја 2022.у Торину.

 Ове појединачне победе су само неки примери бројних успеха које наши некадашњи ученици постижу на разним пољима и то углавном дуготрајно. Своје ђаке ми професори не заборављамо и поносимо се њима. Надам се и они својом школом, која је више-мање, ипак, обликовала њихову личност. За њих су врата Гимназије под Ташмајданом увек отворена, као и наше душе. У синергији некадашњих и садашњих петаша настају незаборавна дела љубави!

У Београду 6.3. 2022.

Мр Растко Јевтовић   

Share this Post