Ученице Пете бриљирале на такмичењу “Кинески мост”

/ јун 11, 2019/ Радионице и дешавања, Страни језици

У суботу, 8. јуна 2019. са почетком у 10 часова у нашој школи одржано је дванаесто по реду такмичење у познавању кинеског језика, Кинески мост. Ученице Пете, другакиње Тамара Белевић и Звездана Репац и матуранткиња Ксенија Спасојевић су учествовале на такмичењу, а публици су се представиле и одржале кратак говор на кинеском језику. У другом делу свог наступа, Тамара и Звездана су плесале уз кинеску музику, а Ксенија је одрецитовала стару кинеску поему Lòu Shì Míng (“Натпис на мом скромном дому”). Тамара и Звездана су се такмичиле у јуниорској категорији будући да кинески језик уче од септембра, а Ксенија у сениорској јер учи кинески две године дуже од њих. С тим у вези, јуниорке су још морале да одговарају на питања о кинеској култури, а сениорка је читала кинеске брзалице. Програм је водила Ђинг Си Лианг, звана Сиси, која предаје кинески језик код нас у школи од септембра 2016.

Након такмичарског дела у коме су се представила 22 ученика из средњих школа Београда,Сремских Карловаца, Ниша, Шапца, Суботице и Лесковца жири у кинеско-српском саставу донео је коначну одлуку.

У сениорској конкуренцији, Ксенија је освојила 3.место, а у јуниорској Звездана треће, Тамара друго место. Након такмичења, у читаоници школе уприличен је свечани ручак са кинеским специјалитетима за госте, организаторе и такмичаре. Напомињемо да се ученици Пете на овом такмичењу појављују већ трећи пут, тј. од самог почетка учења овог језика у нашој школи. До сада су нас још на овом престижном такмичењу представљале и Ивана Јовановић и Даница Брковић (прошлогодишње матуранткиње) и Бојана Ристић, овогодишња матуранткиња.

Надамо се да ће се још више ученика Пете заинтересовати за учење кинеског и да ћемо у будућности неког од њих гледати на светском такмичењу Кинески мост које се одржава у Кини, а на које се позивају ученици који на нивоу своје земље заузму прво место.

Share this Post