Од прве женске до Пете београдске гимназије

/ јануар 15, 2015/ Вести

Пета београдска гимназија навршава 110 година постојања: основана је 1905. године као Прва женска реална гимназија.

Оснивању су претходиле дуготрајне припреме и расправа да ли је потребна таква школа, школа за девојке. Расправа је потицала из схватања о положају и месту жене у породици и друштву. Снажно и утицајно је било уверење да нема потребе оснивати гимназију за девојке. А оне које се, у ретким и изузетним случајевима школују-могу се школовати у некој мушкој гимназији (у време када је настала идеја о оснивању женске гимназије, у Другој мушкој гимназији школовала се једна ученица!).

Ипак, превагнуло је схватање о потреби женске гимназије.

Нема сумње, Прва женска гимназија је имала значајну улогу у еманципацији жена у модерном српском друштву. Била је школа за девојке од оснивања до школске 1953/1954.године, када је постала мешовита, и добила назив Пета београдска гимназија (називи београдских гимназија су дати по редоследу оснивања).

По оснивању школа је била у улици Краљице Наталије, потом је премештена на Врачар, а од 1938.године је на Палилули, улица Илије Гарашанина, у близини пијаце, телевизије Србије, Спортског центра „Ташмајдан“, испод цркве Светог Марка и Руске цркве.

Током постојања Пета београдска гимназија/Прва женска гимназија/ је делила судбину свога народа.

У Првом светском рату прекинула је рад, а ученице су се добровољно јавиле у ратни санитет и Црвени крст. У Другом светском рату, у зграду Прве женске гимназије уселила се немачка команда за Београд. Ученице су у пролеће 1941.године полагале матурски испит у Трећој мушкој гимназији, а потом је школа престала да ради до краја рата.

У Првој женској гимназији су радиле као професори познате и славне личности: Марија Мага Магазиновић, Десанка Максимовић, Јованка Хрваћанин…

Из Пете београдске гимназије је потекао велики број знаменитих и успешних људи у свим областима рада и стваралаштва. Има их свуда по свету, и јако су привржени својој Петој…

Пета београдска гимназија, уз све проблеме који притискају и наше школе, и друштво у целини, представља добру основу и припрему за студије, почев од пријемног испита на факултетима, и даље током студија (о томе школа добија информације са факултета, а од неких и званично признање).

Ако је првих сто година најтеже, Пета београдска гимназија је пребродила ту „младалачку фазу“ , и већ десет година осећа се одраслом…

Директор школе

Савић Минић

Share this Post