Наши ђаци победници Друге технолошке студије случаја

/ јун 11, 2020/ Вести, Такмичења

Екипа „5а“ из Пете београдске гимназије освојила је прву награду на такмичењу Технолошка студија случаја „Techcasestudy 2020“ коју већ другу годину организује Технолошко-металуршки факултет Универзитета у Београду, а на иницијативу Студентског парламента факултета.

Наши ђаци на додели награда

Како се наводи у саопштењу Технолошко-металуршки факултет, намера је да се средњошколци из целе Србије упознају са послом технолога и да тестирају своје инжењерске вештине кроз решавање реалних проблема из области одрживог развоја. Овогодишњи задатак био је да реше проблем помора рибе у реци изазван изливањем отровних материја из млекаре.

„Наша жеља је да овим пројектом и такмичењем помогнемо и професионалну орјентацију ученика. Основна идеја је била „Млади-младима“, наши студенти су то осмислили, а ми смо их подржали. Идеје су биле веома интересантне, атмосфера на факултету је другачија током такмичења, студенти хоће да помогну јер је тимско такмичење другачији начин решавања проблема“ навео је декан ТМФ проф др Петар Ускоковић.

Такмичење средњошколаца подржава Министарство просвете, науке и технолошког развоја, а ове године подршку пружа и амбасада Шведске кроз пројекат „ИЕД Србија“.

Први секретар амбасаде Шведске Ида Ројтерсверд, чланица комисије која је одлучивала о победницима, рекла је да Шведска кроз бројне пројекте подржава заштиту животне средине у Србији.

„Питања заштите животне средине су веома важна и ми то морамо комуницирати и наглашавати зашто то радимо. Чистија животна средина обезбеђује бољи и квалитетнији живот, чистију воду и ваздух. Желимо и да покажемо овим младим људима да је значајно и узбудљиво радити на решавању проблема животне средине, да ће то обезбедити и бројна радна места управо за њих, младе. Зато их инспиришемо, јер кад си млад увек размишљаш о томе шта је могуће урадити, а не шта је немогуће“, рекла је Ида Ројтерсверд.

У финалном надметању учествовало је десет тимова средњошколаца са по 3-4 ученика који су радили уз помоћ ментора. Будући да је полуфинално такмичење ове године због специфичне ситуације одржано онлајн, финалисти су тек сада имали прилику да своја иновативна и креативна решења за решавање проблема отпадних вода у прехрамбеној индустрији представе уживо стручној комисији.

„Били смо веома посвећени овом задатку. Будући да је мени жеља управо да постанем технолог, овај задатак је управо због тога био веома изазован за мене, јер је то оно чиме бих желела да се бавим у животу“, рекла је Мила Марић, чланица победничког тима.

Њен колега из тима Тодор Димитријевић додао је да су њих четворо развили целу идеју чишћења вода и коришћења нус производа.

„Очекивали смо да ћемо бити међу прва три места, али смо се заиста обрадовали када смо победили, јер смо озбиљно приступили проблему и вредно смо радили“, рекао је он.

Технолошку студију случаја осмислили су студенти Технолошко-металуршког факултета са идејом да будућу професију приближе средњошколцима који намеравају да постану технолози. Напредна и креативна решења која су средњошколци послали за финално надметање била су инспиративна, три најбоља тима добила су признања и награде, док је првопласирани тим добио специјалну награду – стипендију Технолошко-металуршког факултета.

Аутор текста: Данас

Share this Post