Rock5Roll fest је такмичење средњошколских ауторских бендова у организацији Пете београдске гимназије.

Rock5Roll fest идејно настаје 2016. године, када група професора, љубитеља рок звука преузима иницијативу да рокенрол приближи ђацима. Пета београдска гимназија је школа која је била место прве рок игранке у читавој Југославији, прве свирке Индекса и многих других културних догађаја. Генерацијама уназад, Пету гимназију похађале су бројне познате личности из домена рок и поп културе.

Фестивал се састоји од битке ауторских бендова, ревијалних наступа и радионица о рок и урбаној култури, превенцији наркоманије и алкохолизма код младих и др.

Први Rock5Roll fest одржан је 25. јуна 2017. у Центру за културу „Влада Дивљан”. На њему ревијално наступају бендови из школе, и даље без својих ауторских песама.

Задовољни резултатима, одзивом публике и креативношћу ђака, организује се други Rock5Roll fest 2018. године.

Публика је пресељена на домаћи терен, двориште школе, а највећи део организације преузима Ученички парламент Пете гимназије.

Концепт фестивала је промењен – он се проширио на бендове из целог Београда и околине који свирају ауторске песме.

19. маја 2018. године такмичило се шест бендова : „Стнтнт”, „Лемури”, „Рампа”, „Lost picks”, „Paper animals”, „Unchained”.

Одлуком публике побеђују Лемури, док је стручни жири који су чинили , Борис Властелица (Репетитор), Снежана Јандрлић и Владимир Новичић изгласали Стнтнт.

На фестивалу су ревијално наступили бендови „Земља грува” чији су чланови бивши ђаци Пете и „Психобиље”.

Фестивал је био медијски пропраћен – о нама је било речи на телевизијама РТС, Пинк, N1, ТВ Коперникус, Студију Б, на радију Београд, а додатно нас је подржао РТС који је чак направио и емитовао емисију о нашем фестивалу!

Претходних година подржали су нас: „Zappa barka”, „Nestle“, Уна Гашић (Битипатиби), Инспектор Блажа, Аца Селтик, Никола Чутурило (Рибља Чорба, Аеродром), али и многи, многи други…

18. маја 2019. године одржаће се трећи Rock5Roll fest на коме ће право учешћа имати средњошколски бендови из целе Србије, наравно са својим ауторским песмама.Све објаве на нашем сајту о Rock5Roll фесту можете пронаћи овде.