Драмска секција

Школска 2015/2016.

У школској 2015/2016. години драмска секција је одржала свој уобичајени темпо и списак активности.У новогодишњој представи, које је креирало одељење II7, нашло се и неколико чланова драмске секције. Срж овогодишњег светосавског програма била је представа “Свети Сава”, по тексту нашег некадашњег ученика и теолога- Ђорђа Шуменковића, у режији Зорана Ракића. У глумачкој екипи је било петнаестак чланова драмске секције. Главни овогодишњи подухват је мјузикл “Школаут”, у чијем средишту је бенд ученика Пете- “Кестени”, са професором Растком Јевтовићем на челу. Како “Кестени” негују углавном наслеђе југословенске рок музике, чланови драмске су добили задатак да креаирају десетак сцена које ће коренсподирати са великим хитовима домаћег рока као што су: “Девојко мала”, “Морнар”, “Добро јутро”, “Балкан” и друге. Временом су чланови драмске, уз помоћ професора Растка Јевтовића, заиста начинили драмске сцене које лепо значењски пријањају уз ове и друге песме наше рок музике, које уживо на цени изводе “Кестени”.Иако је број ангажованих чланова драмске достигао цифру -25, то није било довољно људи за овај подухват, па смо се ујединили са неким члановима драмских секција – Етш “Раде Кончар” и Железничко-техничке школе.Њихове предводнице- Ана Продановић(српски) и Драгана Китановић(енглески) су, осим ђака, у представу унеле и своје креативне идеје и помогле њеној реализацији, како је, ипак, главни креатор овог дела-професор Растко Јевтовић све време био на сцени са музичарима. Коначном уобличењу комада допринео је и Ристо Михић, дипломирани вајар и балетски педагог. Премијера овог дела је пред пуном Камерном сценом одиграна 13.4.2016. , а те седмице је “Школаут” изведен још три пута. Очекујемо његов даљи живот како у Петој, тако и ван ње.

У предстојећим данима очекује нас обележавање Десанкиног дана. У плану је казивање Десанкиних стихова, у чему ће допринос дати и чланови драмске секције, као и група “Ораси” јединствена група на овим просторима која спаја модерну музику са поезијом највећих српских песника двадесетог век међу којима је и Десанка Максимовић. На челу овог музичког састава је од његовог оснивања професор Растко Јевтовић, а један од актуелних члнаова бенда је и члан тренутног Савета родитеља Пете – Мр Василије Домазет.

Треба додати да су неки чланови драмске били ангажовани у амбициозном драмском пројекту на енглеском језику-“Shakespeare forever”, као и у низу културних програма који су се одвијали у нашој школи и другим институцијама културе у Граду током школске 2015/2016.године.

Борина чорба

Главни овогодишњи пројекат драмске секције школе- мјузикл о Бори Ђорђевићу и „Рибљој чорби“ успешно је окончан премијером- 10.6.2018. у Камерној сцени. После пола године рада, уз прекиде, због новогодишње, Светосавске представе, као и извођења прошлошколскогодишњег хита – „Три професорке Прве женске гимназије“, „Борина чорба“, по тексту и у режији професора Растка Јевтовића захтевала је вишемесечни напоран рад тридесетак чланова драмске секције. Која је, после много мука и сумњи, стигла да маестралног одигравања претпремијере- 9.6., премијере пред пуном Камерном сценом и прве репризе-11.6.2018. Глумачка екипа, предвођена Ђорђем Јевтовићем из II10 у улози Боре Ђорђевића је успешно решила све сценске задатке које су им постављали редитељ и Зоран Ракић у својству техничког реализатора и саветника. Пред само премијерно извођење у програм је укључен путем мобилног телефона сам Бора Ђорђевић који је одржао окупљенима мали говор, подвлачећи да му је велика част што се драмска секција Пете бави његовим животом и стваралаштвом. Аутор и редитељ представе се на то надовезао рекавши да су три разлога због који се драмска секција определила управо за ову тему: чињеница да је Бора Ђорђевић некадашњи ученик Пете београдске гимназије, да се ове године обележава 40 година од настанка „Рибље чорбе“, те да се пружи отпор нараслим клеветама против овог нашег легендарног музичара и песника. Стотинак људи у публици је френетичним десетоминутним аплаузом поздравило уче(с)нике на крају извођења, а након тога су имали кратке монологе: директор Пете београдске-Савић Минић, помоћница директора-Борка Поповић, дугогодишња професорка музичке културе у Петој београдској гимназији-Љиљана Сантовац, те господин Небојша Нушић у својству управника „Задужбине Бранислава Нушића“, који је казао да ће учинити све да се ова школска представа убудуће одиграва на некој од професионалних позоришних сцена у Београду.

После сва три извођења дружење драмаца и публике се продужило још неко време. Скоро сви гледаоци су изашли задовољни и презадовољни, одушевљени атмосфером која влада на драмској секцији, где је велика блискост и потреба за дружењем још очигледнија него по школским одељењима, без обзира што се ови ученици наше школе не окупљају сваког дана и не проводе време , сви заједно, у једној учионици. Као и у неким претходним пројектима драмске секције, и овог пута смо у своје редове интегрисали понеког ђака из других школа. Тако су у нашој подели учествовали по један актуелни првак из Седме београдске гимназије, Текстилне школе на Вождовцу, и осмак из основне школе „Милан Ђ.Милићевић“.


А у драмској су тренутно следећи ученици Пете београдске гимназије:

 1. Стевановић Наталија I2
 2. Мићовић Вељко I5
 3. Аксић Теодора I7
 4. Марковић Исидора I7
 5. Павловић Ана I7
 6. Рајић Марина I7
 7. Ђурђевић Владимир I9
 8. Костић Мила I9
 9. Купрешанин Ана I9
 10. Никић Нађа I9
 11. Радојевић Ксенија I9
 12. Савић Матеја I9
 13. Томић Андрија I9
 14. Павловић Јована I10
 15. Григоров Наталија II1
 16. Квас Луциа II7
 17. Тодоровић Михајло II7
 18. Манојловић Ивана II8
 19. Бањац Ђурђија II9
 20. Филиповић Божидар II9
 21. Јевтовић Ђорђе II10
 22. Јепурановић Ирена II10
 23. Грујић Огњен III1
 24. Денић Лара III1
 25. Лабан Манојло  III1
 26.  Станојевић Никола III1
 27. Брауновић Маша III5
 28. Закић Теодора III5
 29. Савичић Алекса III5
 30. Костић Марија III7
 31. Љубеновић Милица III7