О драмској секцији Пете

Веома позната творевина Пете београдске гимназије је њена драмска секција. Најпре због чињенице да је преко 150 познатих наших и међународних драмских уметника похађало Пету београдску, и оставило свој траг у раду драмске секције наше школе. Неки од њих, попут филмског редитеља и писца Горана Марковића, оставили су и писане записе о томе. Други сегмент посебности драмске секције Пете је њен непрестани рад током целе школске године што резултира да у свакој сезони имамо по неколико остварених представа: Новогодишњу (за децу запослених), Светосавску, приредбу за Дан школе и бар један целовечерњи комад, који започнемо у првом полугодишту, а премијерно изведемо у другом, да би се та представа изводила још неколико пута до краја те школске године и наредне, у првом полугодишту. Неке од представа драмске секције су имале и успеха на такмичењима и фестивалима у земљи и региону.

Ако само гледамо текућу деценију, можемо с поносом навести низ успешних пројеката. Тако је представа „Код њих и код нас“ освојила треће место на ПОК-у 2011.године и прво место на Градском такмичењу драмских секција те године. Представа „Ван мрежа“ је 2012. године победила на драмском такмичењу Палилулске олимпијаде културе. Представа „Сироти мали хрчки/јадни они ђаци“ је 2014. освојила друго место на ПОК-у и учествовала је на Позоришним сусретима гимназија Србије у Крагујевцу. Представом „Славни Београд, одбрана и пад“ драмска секција Пете је обележила 100 година херојске одбране Београда у Првом светском рату и 110 година постојања наше гимназије. 2016. године је драмска секција Пете начинила мјузикл „Школаут“ са драмским секцијама ЕТШ „Раде Кончар“ и Железничке школе. 2017.године је са представом „Јазавац пред судом“ наша драмска секција освојила 3. место на Градском такмичењу драмских секција. Са представом „Три професорке Прве женске гимназије“ драмска секција је новембра отворила фестивал „Mater terra“ У Београду, а 8.2.2018. је иста представа извођена на Зимском семинару професора српског језика и књижевности у Сали хероја на Филолошком факултету пред неколико стотина гледалаца, махом професора српског језика и књижевности из целе Србије! А 10.6.2018. се представом „Борина чорба“ драмска секција Пете укључила у прослављање јубилеја-40 година постојања „Рибље чорбе“, док се публици пре представе, путем телефона, обратио лично Бора Ђорђевић, поред осталог и некадашњи ученик наше гимназије. Представа „Одабир“је успешно изведена 16.6.2019. пред пуном салом Центра за културу „Влада Дивљан“.

Драмску секцију Пете чине превасходно ученици Пете, којима се каткад придружи и понеки средњошколац са стране. Теме представа драмске секције су готово увек везане за школу. Иако је њен главни организатор, те претежни аутор текстова и редитељ – професор Растко Јевтовић, који предводи драмску секцију Пете од 1998.године, ученици увек имају могућност да понуде свој текст. Тако је Урош Ђурковић као ученик 3. разреда гимназије био пре неколико година аутор представе „Неон деца у океанима смећа“, Михајло Тодоровић, актуелни матурант Пете написао је текст „Одабир“ по коме се радила представа школске 2018./2019.године. Ђаци такође могу да буду и редитељи представа што се дешавало већ у неколико наврата, као у случају са поменутим Урошем Ђурковићем, а пре тога са нашом некадашњом ученицом Александром Урошевић, док је једном редитељ представе драмске секције био професионални глумац – Иван Јевтовић. Рад драмске секције у приличној мери потпомаже професор дикције на ФДУ-у др Радован Кнежевић, те глумци – Андреј Шепетковски и Милица Петровић.

Чланови драмске секције често прате репертоаре београдских позоришта и имају прилике да воде разговоре са професионалним драмским уметницима. Посећују и ФДУ, макар у време ФЕСТ-а када могу да гледају бесплатне пројекције најновијих филмова из наше земље и света, раме уз раме са студентима и запосленима у тој институцији. Сваке године се понеки ученик Пете упише на Факултет драмских уметности, а неки од њих још у студентско време почну да развијају успешну каријеру. Наравно, има немало чланова наше драмске секције који наставе да се баве драмском уметношћу након завршене средње школе, као својим хобијем. Тако, готово сваке године „Театар Пет“ Зорана Ракића добије по неколико нових чланова из редова драмске секције. Но, и друга аматерска и алтернативна позоришта у Београду могу да се похвале да у својим редовима имају некадашње ученике Пете београдске. Све ово чини да можемо да закључимо да је драмски живот у Петој београдској гимназији прилично богат, да се славна традиција драмске секције одржава и развија, те да очекујемо од нових
генерација ђака Пете да се у њу укључе.


Школска 2015/2016.

У школској 2015/2016. години драмска секција је одржала свој уобичајени темпо и списак активности.У новогодишњој представи, које је креирало одељење II7, нашло се и неколико чланова драмске секције. Срж овогодишњег светосавског програма била је представа “Свети Сава”, по тексту нашег некадашњег ученика и теолога- Ђорђа Шуменковића, у режији Зорана Ракића. У глумачкој екипи је било петнаестак чланова драмске секције. Главни овогодишњи подухват је мјузикл “Школаут”, у чијем средишту је бенд ученика Пете- “Кестени”, са професором Растком Јевтовићем на челу. Како “Кестени” негују углавном наслеђе југословенске рок музике, чланови драмске су добили задатак да креаирају десетак сцена које ће коренсподирати са великим хитовима домаћег рока као што су: “Девојко мала”, “Морнар”, “Добро јутро”, “Балкан” и друге. Временом су чланови драмске, уз помоћ професора Растка Јевтовића, заиста начинили драмске сцене које лепо значењски пријањају уз ове и друге песме наше рок музике, које уживо на цени изводе “Кестени”.Иако је број ангажованих чланова драмске достигао цифру -25, то није било довољно људи за овај подухват, па смо се ујединили са неким члановима драмских секција – Етш “Раде Кончар” и Железничко-техничке школе.Њихове предводнице- Ана Продановић(српски) и Драгана Китановић(енглески) су, осим ђака, у представу унеле и своје креативне идеје и помогле њеној реализацији, како је, ипак, главни креатор овог дела-професор Растко Јевтовић све време био на сцени са музичарима. Коначном уобличењу комада допринео је и Ристо Михић, дипломирани вајар и балетски педагог. Премијера овог дела је пред пуном Камерном сценом одиграна 13.4.2016. , а те седмице је “Школаут” изведен још три пута. Очекујемо његов даљи живот како у Петој, тако и ван ње.

У предстојећим данима очекује нас обележавање Десанкиног дана. У плану је казивање Десанкиних стихова, у чему ће допринос дати и чланови драмске секције, као и група “Ораси” јединствена група на овим просторима која спаја модерну музику са поезијом највећих српских песника двадесетог век међу којима је и Десанка Максимовић. На челу овог музичког састава је од његовог оснивања професор Растко Јевтовић, а један од актуелних члнаова бенда је и члан тренутног Савета родитеља Пете – Мр Василије Домазет.

Треба додати да су неки чланови драмске били ангажовани у амбициозном драмском пројекту на енглеском језику-“Shakespeare forever”, као и у низу културних програма који су се одвијали у нашој школи и другим институцијама културе у Граду током школске 2015/2016.године.

Борина чорба

Главни овогодишњи пројекат драмске секције школе- мјузикл о Бори Ђорђевићу и „Рибљој чорби“ успешно је окончан премијером- 10.6.2018. у Камерној сцени. После пола године рада, уз прекиде, због новогодишње, Светосавске представе, као и извођења прошлошколскогодишњег хита – „Три професорке Прве женске гимназије“, „Борина чорба“, по тексту и у режији професора Растка Јевтовића захтевала је вишемесечни напоран рад тридесетак чланова драмске секције. Која је, после много мука и сумњи, стигла да маестралног одигравања претпремијере- 9.6., премијере пред пуном Камерном сценом и прве репризе-11.6.2018. Глумачка екипа, предвођена Ђорђем Јевтовићем из II10 у улози Боре Ђорђевића је успешно решила све сценске задатке које су им постављали редитељ и Зоран Ракић у својству техничког реализатора и саветника. Пред само премијерно извођење у програм је укључен путем мобилног телефона сам Бора Ђорђевић који је одржао окупљенима мали говор, подвлачећи да му је велика част што се драмска секција Пете бави његовим животом и стваралаштвом. Аутор и редитељ представе се на то надовезао рекавши да су три разлога због који се драмска секција определила управо за ову тему: чињеница да је Бора Ђорђевић некадашњи ученик Пете београдске гимназије, да се ове године обележава 40 година од настанка „Рибље чорбе“, те да се пружи отпор нараслим клеветама против овог нашег легендарног музичара и песника. Стотинак људи у публици је френетичним десетоминутним аплаузом поздравило уче(с)нике на крају извођења, а након тога су имали кратке монологе: директор Пете београдске-Савић Минић, помоћница директора-Борка Поповић, дугогодишња професорка музичке културе у Петој београдској гимназији-Љиљана Сантовац, те господин Небојша Нушић у својству управника „Задужбине Бранислава Нушића“, који је казао да ће учинити све да се ова школска представа убудуће одиграва на некој од професионалних позоришних сцена у Београду.

После сва три извођења дружење драмаца и публике се продужило још неко време. Скоро сви гледаоци су изашли задовољни и презадовољни, одушевљени атмосфером која влада на драмској секцији, где је велика блискост и потреба за дружењем још очигледнија него по школским одељењима, без обзира што се ови ученици наше школе не окупљају сваког дана и не проводе време , сви заједно, у једној учионици. Као и у неким претходним пројектима драмске секције, и овог пута смо у своје редове интегрисали понеког ђака из других школа. Тако су у нашој подели учествовали по један актуелни првак из Седме београдске гимназије, Текстилне школе на Вождовцу, и осмак из основне школе „Милан Ђ.Милићевић“.


Ансамбл представе Борина Чорба