Представа „Школаут”

/ април 24, 2016/ Драмска секција

Представа „Школаут” је мјузикл у чијем срцу је бенд ученика Пете – „Кестени”, предвођен професором Растком Јевтовићем. Десет сцена је урађено по тексту који су писали чланови драмске секције и драмски педагози који су са њима радили.Били смо ове школске године у прилици да се ујединимо са драмским секцијама других палилулских школа – Електротеатром школе „Раде Кончар” и Железничко-техничком школом. Тамошње предводнице драмских секција, Ана Продановић, професор српског у „Кончару” и предводник Електротеатра, те Драгана Китановић, професор енглеског у ЖТШ-у и предвнодник тамошње драмске секције здушно су се укључиле у пројекат, не само довођењем чланова својих драмских секција, већ и драматуршко-редитељским предузимањима. Најзад, придружио нам се и Ристо Михић, професионални вајар и балетски педагог, кога смо укључили у рад како мјузикл не може постојати без плесне компоненте.

Од тридесетак учесника у представи две трећине су ученици Пете секције Пете док остатак екипе чине ђаци две поменуте палилуслке средње школе, те ученици Фармацеутске, Грађевинске школе и Ваздухопловне школе. Уопште узев, ми смо овим радом патентирали нешто што је тако лепо и узвишено, а то је заједништво ђака у уметничком стваралаштву.То је модел који увелико функционише у просвети и култури, како у нашој земљи, тако и у иностранству, јер те две духовне области друштву треба да упућују људе на заједништво.

Мјузикл „Школаут” већ сада је „подигао велику прашину” у јавности Београда. Присутан је у медијима. Гостовали смо на тв Првој и на тв Студију Б, те уживо у програму Радио Београд 202 и Радио „Лагуне”, Сваког дана пљуште позиви за гостовања. Име напшег пројекта стигло је већ и до наше дијаспоре у САД. У сваком од тих појављивања ми инсистирамо на томе да да је Пета београдска гимназија данас један центар културе, јер је њена уметничка продукција на нивоу професионалних уметничких институција. Само у току месеца априла на Камерној сцени догодиле су се премијере „Театра Пет”. „Опера за три гроша”, драмске секције Пете, те представа ученика и професора Пете на енглеском језику којом ће се представити драмски пројекат везан за Вилијема Шекспира. Мислим да би нам на тој ангажованости позавиделе  не само све школе Србије и региона, већ и оне институције које су управо за такве манифестације на буџету Града Београда и Републике Србије!

Share this Post