О представи “Славни Београд, одбрана и пад”

/ април 5, 2015/ Драмска секција, Радионице и дешавања

Ову драму је написао професор српског језика и књижевности Растко Јевтовић, а режирао је глумац и професор Иван Јевтовић.

У представи играју чланови драмске секције Пете београдске гимназије (којом руководи Растко Јевтовић) и „Театра Пет“ (којом руководи Зоран Ракић). У представи учествују и глумци Срђан Карановић, Андреј Шепетковски, као и музичар Инспектор Блажа.

Професор Растко Јевтовић је покренуо и направио  овај пројекат, са намером да се њиме обележи 110 година постојања Пете београдске гимназије – и у намери је у потпуности успео. Штавише, представа је посвећена не само јубилеју Пете београдске гимназије (110 година), него и стогодишњици Првог светског рата – у другом чину је представљена херојска одбрана Београда 1915.године; затим су приказане судбине неких знаменитих београђана са почетка 20-ог века: Мага Магазиновић, професор Прве женске гимназије, Геца Кон, породица Винавер, Бета Вукановић, Даворин Јенко… Јасно је из представе да је Београд и тада био светски град…

Представа је успешно завршена, и њено прво извођење је било 1.4.2015. у препуној сали Пете београдске гимназије. Публика је овацијама испратила извођење…

„Ово је изузетно! Клинци су сјајни!“ изјавио је глумац Небојша Глоговац. А универзитетски професор др Милош Ковић је рекао: „Представа је одлична и требало би је максимално афирмисати у јавности“.

Share this Post