Светосавска академија 2017.

/ јануар 28, 2017/ Радионице и дешавања

Прослава Светог Саве-школска слава у Петој београдској гимназији 27. јануара 2017. године прошла је достојно и узвишено, како доликује. Након уобичајеног обреда, у коме су саслуживали и чланови ученичког хора Пете београдске гимназије, окупљене је домаћински поздравио директор Савић Минић. Он је, по обичају, поделио и награде ученицима који су постигли успехе на такмичењима, а именовао је и њихове професоре.

После тога је професор српског језика и књижевности Растко Јевтовић одржао десетоминутну беседу у којој је, поред већ конвенционалних пасуса о Светом Сави и његовом значају за нашу националну судбину, поменуо и проблем „одлива мозгова“, то јест повећаног одласка младих из наше средине у иностранство. Он је констатовао да се тај демографски ток не може решити било каквом државном уредбом, те да је задатак нас, који смо на тај сегмент нашег становништва упућени, да свима њима оставимо печат националног идентититета како би у новим срединама сви они остали верни свом народу и језику.

Затим је изведена светосавска представа у режији Зорана Ракића. Аутор текста је Михаило Јанковић из III6. Он је желео њиме да укаже да су Косовски бој и јунаштво наших војника у Великом рату духовне последице избора и животног пута Светог Саве. Такође, у том драмском тексту говори се и о проблему младих који желе да оду у иностранство. Сваком је остављен слободан избор, такорећи широко поље, али је наглашен значај припадности свом народу, вери и језику.

У представи су, као глумци, узели учешће следећи ученици, чланови драмске секције Пете и „Театра Пет“: Луција Квас из I7, Ђурђија Бањац из I9, Михаило Ракочевић из I9, Божидар Филиповић из I9, Војин Миливојевић из I9, Лара Денић из II1, Милутин Миљанић из II1, Љубан Павловић из II10, Сава Бојанић из III4, Владимир Давидовић из III7, Вук Стојковић из IV9 и Катарина Николић из IV10 .

Све у свему – овогодишњим програмом Светосавске академије сви учесници су поставили висок стандард који ће бити изазовни задатак свим организаторима и ствараоцима наредних истотематских програма. Публика, која је сасвим напунила Камерну сцену, сачињена од запослених, пензионера Пете београдске, ученика, родитеља и других гостију, била је веома задовољна садржајима свечаности. Нормално, одмах је затражено да се светосавска представа репризира како би је што више наших људи видело.

Share this Post