Ленондан 2016.

/ децембар 11, 2016/ Радионице и дешавања

Музичко-беседнички програм – Ленондан 2016. обележен је први пут догађајима у два дана. Најпре је у четвртак 8.12.2016 у холу Пете београдске приређена церемонија отварања манифестације у симболичних 12 часова и осам минута тако што су Кестени”, бенд ђака Пете, одсвирали песму Come together” Битлса”, матурант Душан Митровић је извео њихову песму Girl”, a професор Растко Јевтовић одржао је кратак говор где је присутне подсетио на значај тог датум за светску рок културу, као и на сва досадашња његова обележавања у Петој београдској гимназији од 2000. године.

Други чин Ленондана је одржан истог дана од 13 часова у Центру за културу Влада Дивљан” где је одабраним ученицима Пете београдске и Пољопривредне школе наш прослављени музичар Дејан Цукић одржао једносатно предавање о Џону Ленону и “Битлсима”.

Централна ленонданска манифестација одржана је 8.12. од 20 часова у простору некадашњег Удружења љубитеља вечних мелодија, популарном подруму Стеве Вагнера. Ту су наступили бендови Пете – Кестени” и Дот”, али и Музички покрет Седме, предвођен професионалним музичарем – Миланом Петровићем.

Најзад, наредног дана, 9.12. овогодишњи Ленондан је уобличен свирком ђачког бенда Из принципа” и књижевничког састава Ораси” у клубу Друм” у Змај Јовиној улици.

Осим што је био први дводневни Ленондан, овогодишњи празник рок културе је посебан и по томе што су у њему учествовали не само ученици Пете београдске гимназије, већ и других средњих школа. Он је, дакле, на путу да постане свебеоградска средњошколска манифестација и традиција.

Растко Јевтовић

Share this Post