Књижевни сусрет

/ децембар 1, 2016/ Радионице и дешавања

Имали су ученици Пете београдске гимназије велику част да се крајем новембра 2016. у два наврата упознају са највећом књижевном звездом у нарастању актуелне књижевне сцене у Србије- писцем Владимиром Табашевићем. Овај тридесетогодишњак је почео 2010.године своју књижевну каријеру, објављујући по једну књигу песама годишње. 2015. године му је објављен први роман Тихо тече Мисисипи”, који је ушао у ужи избор за НИН-ов роман године, а ове године пред Сајам књига Лагуна” му је објавила други роман – Па као”, са којим улази у трку за ту најпрестижнију књижевну награду код нас. Речи стручњака и критике о Табашевићевом књижевном раду су за сада само похвалне, од уздржаних коментара до панегирика.

Владимир Табашевић је 28.11.2016. посетио нашу гимназију где је са стотинак ђака одржао разговор у читаоници. Читани су одломци из оба романа, а професор Растко Јевтовић је дао и свој вредносни суд о њима. Писац је, пак, објашњавао неке елементе своје поетике и отварао проблемска питања, која су присутна у његовим  делима, као што је проблем ауторитета и отпора према њима, затим проблем српског идентитета, проблем женске подређености у друштву и тако даље. Ученици, нариочито матуранти, учествовали су у разговору.

Владимир Табашевић

Дан касније, 29.11. дружење ђака Пете и Владимира Табашевића наставило се у библиотеци Милутин Бојић” у оквиру њихових редовних књижевних програма. Програм је водио професор Растко Јевтовић, а у њему је, осим писца, учествовала и Марија Ненезић, телевизијски новинар и књижевни критичар, аналитичар културних феномена, која је истакла да је некадашњи ученик Пете. Наши актуелни ученици су овом приликом гласно читали одломке из два Табашевићева прозна дела и упустили се с њим у разговор, својеврсну полемику, која је била врло садржајна, толерантна, зналачки вођена, на задовољство обе стране. Све познатији наш писац је након трибине, поред осталог, рекао:

Био сам јако узбуђен пред том младом публиком, можда узбуђенији него када сам на фестивалу Крокодил” читао своје текстове пред неколико стотина људи. Ђаци су вам заиста сјајни, негујте их, поносите се њима, заиста су посебни.

Иако и сами знамо да су ученици Пете изузетни, и јесмо на њих поносни, посебну тежину има изречена реч неког ко већ сада “прети” да буде крунисан епитетом – писац епохе. Хвала Владимиру Табашевићу на показаној вољи, утрошеном времену и спремности да комуницира са ученицима Пете међу којима је, верујемо, стекао своје присталице и нове читаоце.

Share this Post