Десанкин дан 2016.

/ мај 16, 2016/ Радионице и дешавања

Ове године смо имали јубиларно – десето обележавање Десанкиног дана у нашој школи. Све је почело 2007. године после нашег увида да ниједна институција у главном граду не обележава дан рођења велике песникиње, која је радила у нашој школи као професор српског језика и књижевности више од две деценије. Десанкина трансверзала, како је у књижевној чаршији крсте, то јест Улица Десанке Максимови – споменик Десанкин у Ташмајданском парку и школа, у којој је она провела највећи део свог радног века, сваког 16.маја добије потврду свог трајања кроз програм којим се стваралаштво наших ученика спаја са уметношћу књижевника са дугогодишњим стажом.

Ове године смо се определили за “сопствене снаге”, то јест за стваралаштво наших професора, запослених и ученика, доказујући и на тај начин да је Пета београдска гимназија један својеврсни центар културе. У уводном делу вечери укључили смо у програм посредством модерних технологија професорку српског Веру Ваш из Ваљевске гимназије и професорку српског из Гимназије “Исидора Секулић” из Новог Сада- Катицу Дармановић. Оне су нам обе честитале Десанкин дан, описале како се исти слави у њиховим срединама и пожелеле да наше три гимназије имају убудуће што интензивнију културну размену.

Потом се многобројној публици у Камерној сцени представила осмогодиштња Софија, кћерка професорке Јулије Грујић Симеуновић, читањем свог текста о Десанки Максимовић. Након ње је професорка Јулија беседила о Десанкиној хаику поезији и прочитала неколико Десанкиних хаику песама. Затим је правница школе Зорица Ненадић прочитала неколико својих песама, инспирисаних Десанком. Затим су “Ораси” извели свој музички аранжман на стихове Десанкине песме “О праштању”. Професорско-родитељски блок је заокружила професорка физике Мирјана Марковић која је надахнута казивала песму наше некадашње професорке руског језика-Снежане Лекан.

У ученичком блоку представиле су нам се ученици које су рецитовали, сваки по једну песму Десанке Максимовић.То су ученици Пете који су сами изабрали следеће Десанкине песме:

  • Лара Денић из I-1 – По растанку
  • Татјана Брковић из II-7 – Балканац“;
  • Емилија Терзић из III-8 – А и тебе то молим
  • Ања Акшамовић и Никола Лојпур из III-1 – Слово о љубави
  • Миа Рончевић из III-5 – Покошена ливада
  • Јана Баљак из III-9 –  Стрепња
  • Барбара Тотарвај из IV-1 – На бури
  • Катарина Петровић из III-9 – Срећа

Коначно, ученички блок је заокружио музички наступ близнакиња Ање и Невене Реџић из IV-10.

Треба додати да је целокупном техником управљао Андрија Урошевић из III-2, а  видео анимацију је начинио Вук Стојковић из III-9.

Својим овогодишњим програмом “становници” Пете  су достојно обележили Десанкин дан и показали да доследно остају на путу традиције наше школе коју је утемељила велика српска и светска песникиња Десанка Максимовић.


Овом извештају придодајемо и следећи важан податак:

Наш ученик Вук Спасић, II-2 (наставник и ментор: Милица Шаренац) био је 15/16. маја гост Ваљевске гимназије, као финалиста нашег најзначајнијег песничког конкурса за талентоване средњошколце – „Десанка Максимовић“.

Share this Post