Аматерско позориште из Грачанице у сарадњи са Театром 5 у оквиру пројекта “Отворимо завесу”

/ децембар 11, 2018/ Радионице и дешавања

Глумци Аматерског позоришта „Јанићије Поповић“ Дома културе Грачаница су у петак, 7. децембра, у препуној сали Установе културе „Вук Стефановић Карараџић“ у Београду извели представу „Кући“ у режији Михаила Лаптошевића по тексту Љубмиле Разумовске.

Пре него што су млади глумци из Грачанице изашли на сцену, приказан је кратак филм који су ученици Пете београдске гимназије снимили крајем септембра, када су посетили своје колеге на Косову и Метохији и извели представе „Буба у уху“, „Затворски блуз“ и „Сан смешног човека“.

Након представе „Кући“, глумци аматерског позоришта Пете београдске гимназије Театар 5 извели су представу „Опера за три гроша“ у режији Зорана Ракића по тексту Бертолта Брехта.

„За ове младе људе, никакве границе не постоје. Нема тих баријера које ће спречити и забранити младим глумцима из Грачанице и Београда да се друже и да негују позоришну уметност. Знам да није лако, али ова посета много значи и за Београд и за Грачаницу“, рекао је Зоран Ракић, управник Театра 5.

„Лепо нам је било овде, видели смо пуно тога, али је најважније да смо добро одиграли представу“, рекла је Милица Максимовић која у представи „Кући“ игра улогу Tамног aнђела.

„Извођење представе нашим младим глумцима аматерима који су први пут гостовали у Београду а самим тим и одушевили београдску публику је само још један корак и подстрек за даљи рад. Овације које су доживели на даскама које живот значе, а у самом Београду, је нешто о чему је цео ансамбл маштао. Верујемо и сигурни смо да ће се овај пројекат наставити и у наредној години и да је ово само почетак сарадње и дружења два аматерска позоришта. Свако гостовање ван Грачанице и осећај слободе у кретању, изражавању и дружењу са својом генерацијом за нашу децу показује истински увид у нормалност”, рекли су Александар Гуџић и Снежана Алексић који са глумцима Аматерског позоришта „Јанићије Поповић” – Грачаница раде од обнове друштва.

Током боравка у Београду, деца глумци из Грачанице су посетили Народну скупштину Републике Србије, Музеј Николе Тесле, Калемегдан и Римски бунар.

Гостовање деце глумаца из Грачанице је одржано у оквиру пројекта „Отворимо завесу” који је подржала Канцеларија за Косово и Метохију.

Share this Post